Inkoustová náplň vs tonerová náplň – jaký je rozdíl?

Zákon schválnosti – potřebujete tisknout, ale z tiskárny vycházejí bílé nebo hodně špatně čitelné stránky. Nejspíše jste odkládali výměnu náplně co to jen šlo. Náplň už je v podstatě prázdná a je čas ji vyměnit.

Existují však velké rozdíly mezi inkoustovými a tonerovými náplněmi. Jaké jsou tyto dva druhy náplní a jak se liší?

Inkoustové náplně

Inkoustové náplně se používají v inkoustových tiskárnách. Náplň obsahuje tekutý inkoust a při tisku dokumentu se inkoust dostane z náplně tam, kde je na stránce potřeba.

Existují 4 základní barvy inkoustových náplní – černá (black), azurová (cyan), purpurová (magenta), žlutá (yellow). Každá barva může mít svůj vlastní zásobník nebo mohou být uloženy v jednom zásobníku. V případě jediného zásobníku se při vyčerpání jedné z barev musí vyměnit celá náplň (zásobník) i kdyby ostatní barvy ještě vyčerpány nebyly.

Zásobník na jednu barvu
(Canon CLI-551XL černá (black) – kompatibilní)

Zásobník na více barev
(Canon CL-513 CMY – kompatibilní)

Inkoustové náplně obsahují i elektroniku – chip, který komunikuje s tiskárnou.

Pro inkoustové náplně se také používá označení CARTRIDGE.

Tonerové náplně

Tonerové náplně se používají v laserových tiskárnách. Na místo tekutého inkoustu jsou naplněny jemným práškem, který je možné magneticky nabít. Při tisku dokumentu pak elektricky nabitý válec zachycuje drobné částice a přenáší je na papír podle „vzoru“ z počítače. Laser pak tyto částice pomocí tepla „zapeče“ na papír.

Některé tonerové náplně obsahují i válce pro přenos prášku. Tyto náplně jsou pak dražší. Existují však i tonerové náplně, které válec neobsahují a jsou v podstatě jenom zásobníkem tonerového prášku.

Toner s integrovaným přenosovým válcem
(HP CE285A (85A) černá – kompatibilní)

Toner obsahující pouze prášek
(Xerox 106R02182 černá – kompatibilní)

Tonerové náplně, podobně jako inkoustové, obsahují elektroniku – chip určený pro komunikaci s tiskárnou.

Pro tonerové náplně se vžilo označení TONER.

Takže jaké jsou tedy rozdíly?

Největší rozdíl mezi inkoustovými a tonerovými náplněmi je počet stránek, které vytisknou. Typická životnost cartridge může být 500 stránek (v závistlosti na velikost zásobníku a množství barvy na tištěných stránkách), ale u tonerů to může být 2000 i více stránek.

Další nevýhodou inkoustových náplní je vysychání nebo ucpávání. Proto je velice důležité v případě inkoustových tiskáren její pravidelné použití – nejlépe je vytisknout alespoň jednou týdně několik stránek. U tonerů žádné vysychání nebo ucpávání nehrozí.

A posledním velkým rozdílem je pochopitelně cena. Je jasné, že za delší životnost a více vytištěných stránek si u tonerů musíme připlatit. Pokud ale přepočítáme cenu náplně na počet vytištěných stránek, tak se zpravidla dostaneme u tonerů na mnohem menší cenu než u cartridge.

V souhrnu tedy rozdíl mezi inkoustsovými a tonerovými náplněmi je záležitostí toho, jak často a jak moc tiskárnu používáte. Při tisku ve velkém objemu (typicky firmy) představují tonery a laserové tiskárny nižší náklady na stránku. Náklady na pořízení toneru a laserové tiskárny však bývají zpravidla vyšší. Při menším objemu tisku (typicky v domácnosti), kdy potřebujeme čas od času vytisknout pár stránek, spíše využijeme cartrdige a inkoustové tiskárny.