Inkoust nebo laser. Která tiskárna je pro Vás ta pravá?

Rozhodli jste se pořídit si novou tiskárnu. Ale kterou si vybrat? Laserovou? Inkoustovou? Rozhodně nejste sami, kdo tento problém řeší. V tomto článku se společně pokusíme najít výhody a nevýhody obou řešení, aby Vaše rozhodování bylo jednodušší.

Největší rozdíly mezi inkoustovými a laserovými tiskárnami je to, že inkoustová tiskárna používá inkoust, je vhodná pro tisk s malým objemem a je tradiční volbou domácího uživatele. Naproti tomu laserová tiskárna používá toner, je ideální pro tisk velkého objemu a je většinou, ale ne výhradně, využívána v kancelářích.

Inkoust vs laser

Typy tiskáren – srovnání

Inkoustové tiskárny jsou obecně levnější, menší a všestrannější při tisku textových dokumentů a vysoce kvalitních obrázků, zejména fotografií. ALE musíte být opatrní u velmi levných inkoustových tiskáren. Při nákupu sice ušetříte, ale při tisku zjistíte, že náplně pro tyto tiskárny jsou příliš drahé.

Laserové tiskárny mohou být dražší, jsou zpravidla větší a na první pohled mají dražší i náplně – tonery. Pokud však přepočítáme cenu toneru na jednu stránku zjistíme, že vytištěná stránka je výrazně levnější než u inkoustových tiskáren. Dalším „plusem“ laserových tiskáren je rychlost tisku – tisknou rychleji než tiskárny inkoustové.

Pojďme se tedy podívat blíže na silné a slabé stránky laserových a inkoustových tiskáren, abyste si vybrali tu správnou tiskárnu.

K čemu budete tiskárnu používat?

Pokud hledáte domácí tiskárnu pro příležitostný tisk, většina lidí vám poradí, abyste si vybrali inkoustovou tiskárnu.Obvyklý problém s inkoustovými tiskárnami však spočívá v tom, že inkoust zaschne, pokud se často a pravidelně nepoužívá. Pokud tedy doma tisknete vyjímečně, podívejte se po cenové dostupné laserové tiskárně – toner používaný v laserových tiskárnách totiž nevysychá. Pokud však budete tisknout malý objem dokumentů a barevných obrázků pravidelně, je inkoustová tiskárna pro Vás ta pravá.

Laserové tiskárny bývají odolnější a mohou často tisknout velké množství černobílých a barevných dokumentů. Ačkoliv laserové tiskárny byly původně používány výhradně v kancelářích, nyní roste jejich popularita v domácnostech. Důvodem je úspora nákladů na tisk.

Barevné laserové tiskárny jsou vhodné pro každodenní barevný tisk. Ale pokud chcete tisknout profesionální fotografie s vysokým rozlišením, pořiďte si fotografickou inkoustovou tiskárnu. Fotografické inkoustové tiskárny jsou speciálně navrženy pro tisk živých plnobarevných fotografií s hlubšími tmavými barvami. Mnoho profesionálních fotografických inkoustových tiskáren používá inkoust na bázi pigmentu, který je odolnější vůči vyblednutí a pracuje s širokou paletou typů uměleckých papírů a širokou škálou formátů papíru.

Mám si koupit inkoustovou tiskárnu nebo barevnou laserovou tiskárnu? Jedna z nejčastějších otázek… Odpovědět se na ni dá pomocí odpovědi na jinou otázku – K čemu potřebuji barevný tisk? Pokud potřebujete fotografie s kvalitou galerie, pořiďte si fotografickou inkoustovou tiskárnu. Pokud však potřebujete tisknout středně kvalitní barevné obrázky, které nevyžadují barevnou hloubku, doporučujeme barevné laserové tiskárny – toner nevyschne, pokud nebudete tisknout; toner laserové tiskárny vytiskne více stránek než inkoustová cartridge.

Technologie aneb Jak to funguje?

Inkoustové tiskárny stříkají tekutý inkoust přes mikroskopické trysky na papír, jak je vidět na obrázku.

 

Inkoustový tisk

 

Naproti tomu jsou laserové tiskárny nebo tonery vybaveny fotoválcem, který přenáší toner ze zásobníku na papír, kde je pomocí zapékací jednotky toner zapečený do papíru.

Princip laserového tisku

Jeden typ tiskárny tedy používá inkoust a druhý prášek. Díky tomu panuje přesvědčení, že u inkoustových tiskáren může docházet k rozmazání tisku mnohem častěji než u tiskáren laserových. To však není vůbec pravda. Inkoustové tiskárny používající inkoust na bázi pigmentu budou k rozmazání tisku méně náchylné než tiskárny používající inkoust na bázi barviva, který vyžaduje delší dobu schnutí. Rychlost zasychání také závisí na použitém papíru – některé typy papírů absorbují inkoust lépe, jiné hůře.

Kvalita tisku

Rozhodnout se musíte sami, jak kvalitní výstup z tiskárny potřebujete. Pokud požadujete tisk živých fotografií, vyberte si profesionální fotografickou inkoustovou tiskárnu, která dokáže tisknout ve vysokém rozlišení. Jestliže potřebujete spolehlivou tiskárnu, která umí tisknout rychle a převážně textové dokumenty, neuděláte chybu s laserovou tiskárnou.

Obvyklé vnímání je takové, že inkoustové tiskárny jsou lepší pro tisk barevných obrázků (fotografií) a laserové tiskárny jsou vynikající pro tisk černobílého textu. Pokrok v technologii tiskáren umožnil barevným laserovým tiskárnám i tisk vcelku povedených barevných fotografií. Pokud Vám tedy stačí tisk barevných obrázků ve střední kvalitě, podívejte se po laserové tiskárně.

V kostce můžeme tiskárny rozdělit takto:

  • Monochromatické laserové tiskárny: Vynikající pro text a dokumenty
  • Barevné laserové tiskárny: Vynikající pro text, dokumenty a mohou tisknout obrázky střední kvality (např. rodinné fotografie pro osobní použití).
  • Fotografické inkoustové tiskárny: Vynikající pro tisk vysoce kvalitních fotografií se širokým barevným rozsahem a hloubkou tónů.

Rychlost tisku

Laserové tiskárny jsou navrženy tak, aby vyhovovaly požadavkům pracoviště, tzn. aby tiskly rychleji (mezi 15 až 100 stránkami za minutu), zatímco inkoustové tiskárny tisknou pomaleji. Vzhledem k tomu, že laserové tiskárny jsou rychlejší, jsou schopné produkovat více dokumentů ve srovnání s inkoustovými tiskárnami, a proto mají vyšší měsíční tiskový objem.

Objem tisku

Cena za pořízení laserové tiskárny se může zdát jako velká nevýhoda. Je potřeba ale vzít v úvahu objem tisku a cenu jedné vytištěné stránky. Z tohoto pohledu jsou na tom mnohem lépe tiskárny laserové, kde se tisk jedné strany pohybuje v haléřích. Také se uvádí, že průměrná životnost inkoustové tiskárny je přibližně 3 roky, ale u laserové tiskárny je to minimálně 5 let.

S objemem tisku také souvisí náklady na jednu vytištěnou stránku. V tabulce můžete vidět porovnání jedné z nejprodávanějších kompatibilních laserových náplní a inkoustové náplně.

HP LaserJet Pro M 1130 Canon Pixma MG5450
Náplň: HP CE285A (85A) Canon CLI-551XL černá
Počet stránek: 2000 500
Cena náplně: 288,- Kč 119,- Kč
Cena za stránku: 0,1440 Kč 0,2380 Kč

Pozn.: Uvedené ceny jsou platné k 8.6.2018 a postupně se mohou měnit.

Závěrečné shrnutí

Inkoustové tiskárny

Výhody:

  • Inkoustové tiskárny jsou obvykle menší a lehčí – což je ideální domácí kancelář, kde je úspora místa ceněna.
  • Vynikající při tisku fotografií a dokumentů s vysokým rozlišením, protože inkoustové tiskárny vytvářejí živější barvy než laserové tiskárny.
  • Cena inkoustové tiskárny je zpravidla nižší než u laserových tiskáren.
  • Před tiskem není potřeba žádné zahřívání.
  • Může tisknout na různé typy papíru, včetně lesklého fotografického papíru, texturovaného uměleckého papíru a tkanin.
  • Umožňuje přizpůsobit větší formáty papíru.
  • Sady inkoustových náplní mohou snížit náklady na tisk.

Nevýhody:

  • Inkoust je nákladný, zejména u uživatelů, kteří pravidelně tisknou a jsou stále nuceni kupovat další a další cartridge (protože inkoustové náplně mohou tisknout pouze několik stovek stránek).
  • Tisk je mnohem pomalejší než u laserové tiskárny.
  • Nízkokapacitní zásobníky papíru od 50 do 100 listů, což může být pro uživatele, který tiskne hodně, nedostačující.
  • Malý měsíční pracovní cyklus (maximální možný počet výtisků v daném měsíci bez poškození tiskárny).

Laserové tiskárny

Výhody:

  • Většina laserových tiskáren tiskne mnohem rychleji než inkoustové tiskárny, což je rozhodující pro uživatele, kteří mají vysoký objem tisku.
  • Laserové tiskárny vytvářejí ostrý text.
  • Vyšší měsíční pracovní cyklus znamená, že jsou lépe připraveni pracovat s velkoobjemovými pracovními místy (typicky v kancelářích).
  • Při porovnání ceny za stránku vítězí laserové tiskárny před inkoustovými (pokud často tisknete a neprodukujete grafické složité dokumenty).
  • Toner je v průměru levnější pro tiskárny s vyšším objemem tisku, protože jejich kazety mohou vytisknout tisíce stránek ve srovnání s inkoustovými kazetami.

Nevýhody:

  • Dokáží vytisknout jednoduchou grafiku, ale složité obrázky a fotografie jsou nad jejich síly.
  • Přestože jsou na trhu některé kompaktní laserové tiskárny, jsou obvykle větší a těžší než inkoustové tiskárny.
  • Laserové tiskárny nemohou zpracovávat stejnou paletu papíru jako tiskárny inkoustové.
  • Pořizovací cena laserové tiskárny je obvykle vyšší než u inkoustová tiskárna.

Rozhodnutí, jestli si pořídit laserovou nebo inkoustovou tiskárnu záleží tedy na tom, co a kolik tisknete. Inkoustové tiskárny jsou vhodné pro maloobjemový tisk s důrazem na kvalitu (fotografie, krátké textové dokumenty). Laserové tiskárny zase najdou využití v kancelářích, kde není tolik potřeba dbát na kvalitu fotografií, ale je nutné vytisknout velké objemy v co nejkratším čase.

Ať si vyberete laserovou nebo inkoustovou tiskárnu, budete pro ni potřebovat náplně. Ty se dnes dají koupit ve velkém množství obchodů, ale dejte si pozor na kvalitu náplní!